Søndag d. 14. april blev der holdt repræsentantskabsmøde i Dansk Sportsdykkerforbund.
Fra Orca deltog vi, Barbara og Finn.
Det var hyggeligt at mødes med dykkere fra andre klubber og at have mulighed for at høre mere om, hvad der sker i forbundet. Vi kørte fra Hillerød kl. 7.00 og var Kolding i pæn tid inden mødet kl. 10.00.
Som ny i bestyrelsen (og sådan set også i klubben) var det rigtig fint at have et par timer i bilen til at tale samme om Orca – og om alt muligt andet.
Formandens beretning blev naturligvis godkendt. Det samme gjorde regnskabet og det nye budget. Desuden godkendte repræsentantskabet en indstilling fra bestyrelsen om, at formanden fremover kan få et årligt honorar på kr. 15.000 for sit arbejde. (Arbejdet i DSF’s bestyrelse og udvalg er i øvrigt frivilligt og ulønnet, ligesom det er i klubberne).
Hvis nogen af jer er interesseret i at se regnskab, budget eller beretningen – eller årsberetning fra forbundets otte udvalg, kan I finde det her:
https://www.sportsdykning.dk/wp-content/uploads/2024/03/Dagsorden.pdf
Dette er ikke et fuldstændigt referat af repræsentantskabsmødet, men vi vil gerne fortælle om en del af det, der blev talt om på mødet, og som vi synes var særlig interessant.
Ny instruktøruddannelse er ved at blive implementeret:
Gennem nogle år har det været et problem for forbundet, at der er behov for at få uddannet nye 3-stjernede instruktører (M3). Uden nye M3’ere er det svært at få uddannet nye 1 og 2-stjernede instruktører, og i den sidste ende kunne vi risikere, at hele ”fødekæden” i uddannelsessystemet ville gå i stå, så der ikke kom nogen nye instruktører – og derfor ikke kunne uddannes nye dykkere. For at bryde den onde spiral har TU lavet en ny vision for instruktøruddannelserne. Den er nu ved at blive implementeret.
Den nye vision indebærer, at man ikke som tidligere skal gå og vente i lang tid på, at der opretteres et instruktørkursus. Så snart man melder sig på instruktøruddannelsen vil man få tilknyttet en mentor. Samtidig kan man gå i gang med de første dele af uddannelsen som selvstudie. 1-2 gange årligt vil der blive afhold fælles eksamensweekend for alle, der er i gang med instruktøruddannelsen, uanset niveau.
Målet er, at man kan blive certificeret inden for 6-12 måneder efter, at man er gået i gang. Desuden er det håbet, at den fælles uddannelses- og eksamensweekend vil bidrage til, at der skabes et stærkere netværk af instruktører på tværs af klubber og niveauer, og at dette vil kunne få flere til at forsætte deres instruktøruddannelse til M2 og M3 niveau.
I Orca har vi p.t. et medlem, Victor, der er i gang med instruktøruddannelse.
Er der andre 3-stjernede dykkere, der har lyst til at uddanne sig til instruktør, opfordre vi til, at I kontakter bestyrelsen med henblik på at få støtte til at dække kursusafgiften.
Det samme gælder, hvis der er instruktører, der ønsker at videreuddanne sig.
Ny uddannelse i Marinarkæologi:
I DSF har der tidligere været et arkæologisk udvalg (AU). Det blev nedlagt for en del år siden, bl.a. efter at landets museerne havde grebet ind over for, at fritidsdykkere håndterede undersøiske museumsfund.
Der er nu nedsat et nyt marinarkæologisk udvalg (MAU), som i samarbejde med museerne og Slots- og Kulturstyrelsen arbejder med planer for, hvordan fritidsdykkere på forsvarlig måde kan deltage i undervandsarkæologisk arbejde og reelt være til hjælpe for de professionelle marinarkæologer.
Der arbejdes bl.a. på at etablere en certificering af fritidsdykkere, som skal godkendes af myndighederne, så certificerede dykker er helt klar over, hvad man må og ikke må foretage sig med arkæologiske genstande, der findes under vand.
Ligeledes arbejdes der på at oprette kurser i fotogrammetri, hvor fritidsdykkere ved hjælp af undervandsfotografering kan hjælpe med til at opmåle og registrere undersøiske genstande og områder, der har arkæologisk interesse.
Som pilotprojekt har MAU samarbejdet med Mosegaard Museum om undersøgelser af et område i Århusbugten
Hvis du tænker, at marinarkæologi kunne være interessant for dig, så hold øje med det nye udvalgs arbejde på forbundets hjemmeside. Er I er nogle stykker sammen, som kunne tænke sig at vide mere, så kontakt gerne bestyrelsen, så vil vi sætte jer i forbindelse med folkene i MAU.
Ungdomsudvalget
I frokostpausen talte vi med et af de nye medlemmer i ungdomsudvalget, Søren, der fortalte lidt om de tanker udvalget arbejder med for tiden.
Bl.a. fortalte Søren, at udvalget er ved at flytte deres opmærksomhed mere over på unge flaskedykkere. Hidtil har mest været fokus på snorkeldykning, når ungdomsudvalgt har arrangeret ture og fx sommerlejr. Den kommende sommerlejr vil dog fortsat mest henvende sig til snorkeldykkere, men meget tyder på, at det vil se anderledes ud til næste år.
I Orcas nye bestyrelse besluttede vi på vores første møde at se på, om vi kan gøre mere for vores unge medlemmer (det vil vi skrive om en anden dag). I den forbindelse kan vi sikkert også have glæde af at tale mere med folkene i Ungdomsudvalget.
Nyt udvalg for dykkere med særlige behov.
Nogle mennesker har behov for særlig træning eller særlig støtte for at kunne komme i vandet som dykkere. ’Special Needs Diving’ (SND) handler om at skabe mulighed for, at så mange som muligt skal kunne få mulighed for at dykke. Det kan både dreje sig om mennesker med fysiske behov (fx bevægelseshandicappede) eller psykiske behov (fx PTSD). Måske skal der særlige hjælpemidler til eller særlige omklædnings- og toiletforhold, eller måske skal der tilrettelægges særlige kursusforløb.
Forbundet har etableret et SND-udvalg, der skal hjælpe klubberne med at skabe rammer for at også personer, der har særlige behov, kan komme til at dykke.
Hvis vores instruktører får henvendelser fra mennesker, der gerne vil lære at dykke, men som ikke har forudsætninger for at følge de sædvanlige kurser, kan vi kontakte SND-udvalget for at høre, om de kan hjælpe eller vejlede os.
Ligeledes, hvis vi får henvendelse fra mennesker, der har lært at dykke, men som på en eller anden måde er kommet i en situation, hvor de har brug for særlige støtte eller særlige rammer for at kunne deltage, så kan vi som klub kontakte SND-udvalget og spørge om de kan hjælpe os med, hvordan dykkeraktiviteter kan gennemføres, så flere mennesker har mulighed for at være med.
Læser du medlemsbladet?
Medlemsbladet ”Sportsdykkeren” har tidligere været et trykt blad, der er blevet sendt ud til alle medlemmer. I dag udgives Sportsdykkeren kun elektronisk som pdf-magasin, der kan læses og downloades på DSFs hjemmeside (under menuen ”For medlemmer”).
En af klubberne ønskede en drøftelse af, om det ikke skulle være muligt fortsat at modtage Sportsdykkeren på tryk, fordi mange af deres ældre medlemmer ikke læser den elektroniske udgave.
Den tidligere trykte udgave af Sportsdykkeren ophørte, fordi den gruppe der stod for arbejdet gradvist trak sig og ikke længere havde kræfter til det store arbejde.
Den nuværende version af Sportsdykkeren redigeres af folk, der også står bag redaktionen af det internationale dykkermagasin X-Ray Mag, og da nogle af disse mennesker selv er medlemmer af DSF har de tilbudt at redigere Sportsdykkeren på delvist frivillig basis.
Der var enighed om, at bladet også fremover kun skal udkomme i en elektronisk udgave. Dette er langt billigere, og vi har fået et meget bedre og mere spændende medlemsblad.
Læser du Sportsdykkeren? Ellers vil vi opfordre dig til at se på, om ikke det er interessant for dig.
Som sagt kan du finde det på DSFs hjemmeside.
Du kan også finde det seneste nummer her: https://xray-mag.com/da/forside
Alt i alt var det fint at bruge en søndag på at dykke ned i DSF.
Hilsen til jer alle derude fra Barbara og Finn