Turleder Bo spørger: “hvem har husket pagajer”

I tidsperioden før Corona, ja faktisk før årsskiftet altså for rigtig lang tid siden (red. og dog, så lang tid tager et CMAS *** kursus heller ikke med Nicholai som instruktør) havde Bo været motor, altså han svømmede gummibåden rundt i grusgraven for at der kunne lægges 3 bøjer ud der skulle bruges til navigations prøven 3 kantbane. Mens Bo holdt en velfortjent pause, var der en af de andre kursister der smed et lille jordbær ud med 14 kg bly, holdet havde valgt denne mængde bly for at sikres sig jordbæret ikke drev i strømmen(red. Der er ingen strøm i grusgraven). Det sure var bare snoren ikke var viklet helt fri så det store blylod samt kontravægten på 2.5 kg trak bøjen ned under vandet. Flere havde forsøgt sig på dagen med at finde Orca-blyet dog uden held.

Nu var det endeligt blevet muligt at fortsætte kurset, og Bo skulle arrangere en tur i grusgraven. Der var nogle inklusiv Bo selv der lige skulle prøve kræfter med 3 kantbanen igen. Bo skulle lige hører hvordan man kom ind til grusgraven, det noget med der skal give besked og da jeg havde nøglen, kunne Bo hente den hos mig, men han kunne jo også invitere mig med så kom jeg gerne med nøglen og låste op, så der var mindre koordinering på dagen.

Der var store planer for dagen, Bo mente man skulle huske pagajer til fremdrift af båden, nu var han jo også blevet turleder. Michael havde taget hele 2 stk DPV’er (undervandsscootere), samt fishfinder (Ekkolod til at montere i den røde gummibåden), rekvisitterne skulle bruges til lokaliseringen af den tabte bøje. De vigtigste redskaber til lokaliseringen af den tabte bøje var nok retningen samt den knude, der var slået på linen efter man havde rullet 100 m line ud på Nicholai linehjul. Retningen var midt på bredden hvor man gik i og så en retning mod nogle buske på den anden side af grusgraven. Cirka lige præcis der gav fishfinderen et kraftig udslag og der blev droppet en ny bøje til dagens trekantbane.

Nogle gange strammer dragten.

Det der blev døbt “Orca-guldet”

Henning, Lars og Jacob der vist alle havde bestået 3 kantbane øvelsen, skulle være på holdet der forsøgte at genfinde og hæve bøjen. Jacob havde fået en lidt hurtigt opstigning under en bjærgningsøvelse dagen før, han kom lidt senere ud til grusgraven med ømme øre og ville helst springe over. Lars var vist ikke helt hooked på at lede i mudderet, så jeg hoppede i med Henning. Vi fik aftalt cirkel søgning og der var et hold i båden som droppede endnu et tung lod og denne gang en meget stor bøje. Det har vel været 6 m mellem de 2 bøjer den nye store og bøjen fra trekantbanen. Trods tilbuddet om at blive sejlet ud til bøjen, valgte vi at dykke de små 100 m, kun for sportens skyld. Det vil sige efter et stykke tid, orienterede vi os lige i overfladen og svømmede de sidste par meter hen til den store bøje og gik ned. Loddet sad vel 60 cm nede i bunden, så det at hægte karabinen fra Henning linehjul fast i loddet gav rimelig dårlig sigt. Tja, grusgrav og rode i bunden giver dårlig sigt – hvad kunne man ellers forestille sig.

Dykkertegn der betyder, jeg har tabt 14 kg bly og en bøje, det er nu genfundet efter 6 måneder.

Når med lidt (meget lidt) afstand ud fra det begravede blylod begyndte vi med at svømme rundt i cirkler, der blev større og større for hver omgang. Det første vi fandt var det lod der lige var sat til 3 kantbanen i dag. Det fandt vi så en gang til, mærkelig nok fandt vi den ikke flere gange, nok fordi vi så svømmede rundt om dens line i stedet for, men hvem går op i detaljer. Tja det var vel det mest ophidsende ved afsøgningen. Jeg måtte havde computeren helt op til masken som i 1-2 cm fra masken for at kunne se hvad mit PO2 var på min RB. Og hvilken retning vi var kommet til, altså om vi havde lavet en runde. Pludselig klare det op og der blev 3-5 m sigt, så lige foran os stod en line med lidt begroning på hev jeg lidt i den, jordbæret gik mod overfladen og det samme kunne jeg ane kontravægten gjorde. Endnu en gang måtte jeg stikke hånden ned i dyndet til jeg nåede albuen og fandt selve loddet hev det op og vi fik sat min deco-bøje på. Henning var så venlig at komme med noget luft fra hans feeder slange til tørdragten og loddet blev sendt mod overfladen. Tjae hvad sker der så…..jo kontravægten kom stille og roligt den modsatte vej…altså ned. Men den ende med kun 2,5 kg og en del lettere at trække hen over bunden end det store lod på 12-14 kg. Det blev til en lille time i mudderskyen på ca 15 m dybde inden vi kunne svømme ind igen. Lige forbi først den ene bøje og vinkle linehjulets line af den line og så hen og stikke hånden ned i bunden igen og hægte karabinen af blyloddet.

Da vi kommer ind er næsten alle glade – ikke mindst Henning, der vist selv ca 6 måneder forinden havde smidt loddet og jordbærret i og set det forsvinde ned under overfladen, og ærgret sig.

 

 

Da jeg har kittet af nævnte jeg til Nicholai, bare det at prøve cirkel søgning i mudderbund er en god CMAS *** øvelse, han fastholdt at eftersøgning er skrevet ud af standarden. Under denne snak gav Gerth sig i lag med endnu et par forsøg med 3 kantbanen, som opmuntring blev det sagt bare rolig der er andre der har brugt rigtig mange forsøg på denne øvelse.

Der coaches, bemærk pagajerne er ikke taget i brug.

Michael og Bo brugte tiden på at dykke med DPV, dvs Gerth fik vist også en tur hvor han blev slæbt t ilbage til start.

Der var en hyggelig debriefing og Henning fik af vide han havde bestået CMAS *** som den første på holdet, ja det havde han vist i princippet været siden dagen før, meen der var lige den der eftersøgning, der var skrevet ud af standarden. Der er nogle varierende hænge partier hos resten af flokke. Gerth mente det var røvsøgt at dykke i grusgraven, hvilket der også kan være noget om. Jeg kom så til at nævne det var måske fordi han dykkede ca inden for den samme trekant hele tiden, der er jo både pengeskab, og gamle bilvrag og alt mulig andet der venter på at blive fundet, uden for området af 3 kantbanen.

Jeg kom efterfølgende på facebook til at spørge om ikke det at skrive turberetning var en del af CMAS *** kurset, hertil svarer Nicholai(red. Så tørt som kun Nicholai kan sige det), nej det står ikke i standarden og er ikke en del af kursus. Så måske gæsten vil være så venlig at skrive. Jeg forstår udmærket at Nicholai slet ikke har nogen indflydelse, hverken på kurser eller DSF standarder. Det er venligt ment, du trækker faktisk et stort læs Nicholai – fedt du gider gøre så meget for klubben.