Som du sikkert ved, er ’spøgelsesnet’ net, der blevet tabt under fiskeri, og derfor ligger rundt omkring i havet, hvor de kan gøre skade på dyrelivet.
Spøgelsesnet rummer en overhængende risiko for at fisk og havpattedyr kan blive fanget i dem og dø pga. mangel på føde eller luft. Desuden udgør nettene også en vis risiko for at dykkere i nogle tilfælde kan hænge fast og måske blive nødt til at bruge tid på at gøre sig fri, inden det er muligt at gå til overfladen. Samtidig er spøgelsesnet en kilde til spredning af plastikaffald i naturen – med alle de problemer det indebærer. Der er derfor alt mulig grund til at finde og bjærge spøgelsesnet, selv om det kan være en stor opgave.

Du kan være med til at skabe et bedre havmiljø.
Lørdag d. 8.3. mødtes en gruppe orcamedlemmer med repræsentanter fra Dansk Sportsdykkerforbund og Ocean Plastic Forum (OPC) for at høre om projektet ”Havets spøgelser”, der går ud på at fjerne ’spøgelsesnet’ i Øresund. OPC er en organisation, der har sat sig for at indsamle og genanvende plastik fra havene. Du kan læse mere om organisationen og deres aktiviteter på deres hjemmeside https://oceanplasticforum.dk. Et af deres projekter vedrører altså indsamling af spøgelsesnet i den del af Øresund, der er udpeget til maritim nationalpark. Projektet gennemføres i samarbejde med en række sjællandske sportsdykkerforeninger, og i Orca har vi besluttet os for at deltage.

Hvordan kommer det til at foregå?
I løbet af året bliver der lavet klubture til en række positioner, typisk ved kendte vrag. Her skal vi dels verificere positionerne, dels registrere, om der findes spøgelsesnet på stedet. I starten af 2026 vil erhvervsdykkere så tage ud og bjerge de net, der skal fjernes.
Orca har fået udpeget et område mellem Trykkerdammen og nordspidsen af Hven. Området bliver kaldt ’søgeområde 9’. Det rummer 12 positioner, som vi i løbet af året vil tage ud til. Du kan se området (grønt) og de 12 positioner på billedet.
Enkelte positioner kan klares som stranddyk, men de fleste vil blive bådture. Vi sejler ud til den position, der skal kontrolleres, og dykker for at finde det vrag, der formodes at være på stedet. (Hvis det ikke er muligt at finde det forventede vrag på stedet, kan dykkerleder evt. beslutte at iværksætte en søgning i området, for at se, om det evt. er positionsangivelsen, der er upræcis).
Når vi har fundet stedet sætter vi en bøje, så folkene i båden kan sejle hen til den nøjagtige position. Ved hjælp af en app overføres stedets GPS-data til en central database, og dykkerne beskriver, hvad der er set på stedet.
Hvis der er fundet net, vil fagfolk senere blive taget stilling til, om disse net skal fjernes – eller evt. blive liggende (fx hvis de ligger, så det ikke er muligt at fjerne dem uden at beskadige vrag af arkæologisk værdi).

Særligt for UV-fotografer
Det er en stor hjælp for de erhvervsdykkere, der skal bjerge nettene, hvis der er taget fotos eller video på stedet, så det tydeligt at få et indtryk af, hvordan der ser ud på stedet. Så hvis du er interesseret i at være med til at lave foto- og videodokumentation, er det meget velkomment.

 Dokumentation af projektet.
I forbindelse med hele projektet får OPF lavet en professionel dokumentarserie og information på sociale medier. Det er derfor muligt, at der på nogle af vores ture vil deltage folk ”udefra”, som vil tage billeder og måske tale med de dykkere, der er med på turen. Du bestemmer naturligvis selv, om du vil deltage i denne del af projektet. Hvis du ikke ønsker, at blive fotograferet eller interviewet som en del af projektet, skal du blot gøre opmærksom på det.
Hvis du selv får lavet gode undervandsoptagelser, som du gerne vil dele med projektet, vil OPF meget gerne kontaktes af dig om dette.

Har du spørgsmål vedrørende projektet?
Finn Brunberg er Orcas kontaktperson til projektet, og du er velkommen til at skrive til mig, hvis du har spørgsmål, som jeg skal forsøge at få svar på.