Den årlige Bornholmertour
Hvert år i Pinsen afholder Allerød Dykkerklub den såkaldte Bornholmer-dykkertour, som alle altid glæder sig meget til! På Bornholmerturen er der rig mulighed for at få dykket en hel masse og hygget med dine gode venner fra dykkerklubben. Turen arrangeres af Jørn fra klubben, som er ansvarlig for transport, overnatning osv. for os alle, så det eneste man skal gøre er at melde sig til! Bornholmerturen strakte sig over pinsen, fra fredag d. 17. maj til mandag d. 20. maj 2024. På Bornholm overnatter man på Sandkaas Campingplads i hytter. Sandkaas camping ligger tæt på vandet, og er et super hyggeligt sted at opholde sig.

Fredag d. 17. maj – pakning af dykkerudstyr
Vi startede weekenden ud med godt vejr og godt humør, og mødtes kl. 19 i Allerød ved dykkerklubben for samlet at pakke vores dykkergrej. Her blev også læsset trailer med klubbens tunge, men transportable, kompresser, så vi kunne fylde vores flasker med luft undervejs på turen. Vi aftalte nærmere hvordan vi 20 mennesker der skulle med på turen skulle fordeles i bilerne, og hvilken bil der skulle trække RIB’en og traileren efter sig.

Lørdag d. 18. maj – Ørnevig
Lørdag mødtes vi alle sammen kl. 6 ved Allerød dykkerklub. Vejret var dejligt, og vi glædede os sådan til at komme afsted mod Bornholm! Vi kørte alle i biler afsted mod Ystad i Sverige, som er herfra færgen går til Rønne på Bornholm. Vi ankom til Rønne ca. kl. 10, og kørte straks mod det første dykkersted, Ørnevig – dér skulle vi nemlig fange vores aftensmad! Til aftensmad skulle vi have skrubber. Skrubberne graver sig selv ned i sandbunden, og vi blev derfor grundigt instrueret i, hvordan man skulle svømme over skrubben, og trykke den ovenpå ryggen, og fange den med den anden hånd. Efter grundig instruks, blev RIB’en sat i Hammerhavn, og herfra blev alle dykkere sejlet ud til Ørnevig, og sat i vandet på omkring 15 meters dybde. Der var utrolig god sigte på op til 10 – 12 meter, og solen skinnede ned gennem vandet. Det gik rigtig godt for hele dykkerholdet, og vi fangede en masse skrubber af god størrelse, som vi kunne tage med til campingpladsen og forberede til aftensmad. Tilbage på Sandkaas campingplads forberedte nogle fisk, andre panerede og stegte, nogle dækkede bord og andre fik sig en kold øl inden aftensmad. Der var rigeligt med fisk til alle os 20 dykkere, og det smagte så dejligt! Efter en lang og oplevelsesrig dag krøb folk til køjs for at være veludhvilede til søndagens dykning.

Søndag d. 19. maj – Hullehavn
Nogen af os mere morgenfriske end andre, stod vi op kl. 8 til lækker morgenmad i solskinnet ude foran vores hytter på Sandkaas camping. Jørn havde hentet lækkert morgenbrød til os alle, og der var sørget for pålæg og nybrygget kaffe. Det var vigtigt med en god morgenmad, for dagen stod på op til 3 dyk, hvis man havde lyst til det. RIB’en blev sat i Listed havn kl. 10, og sejlede til Hullehavn, hvor dagens dykning skulle foregå. Sigten og vejret lige så godt som dagen før, dykkede vi blandt stimer af småfisk og flotte stenformationer. Alt afhængigt af hvad den enkelte dykker havde lyst til, kunne man dykke fra stenbroen eller blive sejlet ud på havet med RIB’en.
Omkring kl. 16 gjorde vi klar til at tage afsted, da alle var blevet enige om, at vi trængte til en solskinsøl efter dykning. Svaneke Bryghus serverede fantastisk lækre øl for os. Tilbage på campingpladsen skulle vi alle nå i bad, da vi havde en aftale på ‘Nordbornholms Røgeri” kl. 18.30. Her spiste vi alle lækker fiskebuffet inkl. stor isbuffet ved siden af, og snakkede om den fantastiske dag vi havde haft!

Mandag d. 20. maj – Opalsøen
Triste over at det var sidste dag på vores Bornholmertour, var vi alle spændte på turens sidste dyk! Vi havde nemlig i samlet flok besluttet af vi skulle dykke i Opalsøen, som ligger lige ved siden af Hammersøen. Opalsøen er resterne af det, som i slutningen af det 19. århundrede var Nordbornholms største eksportlager af granit, og var altså engang et stort granitbrud. Jørn fortalte, at det siges at der står en gravmaskine på bunden af søen!
Oplevelsen af dykket i Opalsøen var meget forskellige, alt efter hvor man havde befundet sig i søen. Nogle havde været heldige og oplevet en sunket bil, lerduer, et spisebordssæt og cykler, mens andre dykkere mest havde set grums. Men flot var udsigten over søen uanset hvad!
Inden turen gik mod færgen i Rønne nåede vi at spise en softice på hjemturen. Dejligt var det at kunne nyde solen også på sidstedagen!

Tak!
For en helt igennem fantastisk velplanlagt og hyggelig tur!