På binding

Beskrivelse af hvordan man kan binde på et vrag.

Fast i RIB, ligger bundtorvet, det er sat fast på vinden med en sjækel, og viklet om vinden. For enden af bundtorvet er der sat en 5 m lang rustfri stål kæde der er 8 mm tyk og for enden af kæden sidder der et paraplyanker på 8 kg. Samlet vægt af kæde og anker er ca 12,5 kg. Der er lavet et flod, der er hægtet på kæden tæt ved ankeret. Flodet bruges til at signalere når man har bundet på. så slippes det og går i overfladen.

Når der skal bindes på et vrag har man dybden fra ekkoloddet, så hvis man er på Malene Slotø, er bunden på ca 23 m, så vikler man 25-26 m bundtov af vinden. Hver om gang der vindes af er ca 1 m.

På bundtorvet er der også sat nogle tacklinger med forskellige farver:

  • Rød = 10 m
  • Rød Grøn = 15 m
  • Rød Rød = 20 m
  • Rød Rød Grøn = 25 m
  • Rød Rød Rød = 30 m
  • Rød Rød Rød Grøn = 35 m
  • Rød Rød Rød Rød = 40 m
  • Rød Rød Rød Rød Grøn = 45 m

Rød og grøn tackling markere 15 m.

Selve bundtorvet er 50 m i alt. Det skulle strække til det meste dykning i Kattegat, Øresund og Østersøen, der nåes inde for rimelig sejltid med klubbens RIB.

Når man har fået frigjort den længde tov der passer til det pågældende vrag skal man først føre en løkke af bundtorvet igennem et af de to små øjer, dernæst minder man et dobbelt 8 talsknob, så kan torvet ikke vikle sig af vinden. Nu skal  man hægte den store karabinhage fra bøjesættet på.

Først en løkken gennem et af de små øjer

Så bindes et dobbelt 8 tal med løkken

 

Når man har hægtet bøjesættet på, lægger man bøjen ned og vinden ned på dækket og begynder at ordne torvet i en bunke til man ender med kæde og anker, Så kan man klappe ankeret ud og låse det i den position,  så er man klar til at kaste dræget (Anker) når bådføreren får et hårdt slag på ekkoloddet og han råber kast, samtidig med han meget kort sætter båden kort i bak og så i frigear

Så det ud med dræg og kæde og man hjælper bundtorvet ud over rælingen og til sidst smider man bøje sættet i.

Den store bøje er den der holder torvet og kæde og anker oppe, der er en stål stang igennem og et øje på toppen, dette øøje kan bruges til at fortøjer RIB til når der er bundet på.

Den lille hvide bøje angiver strømmen i overfladen. Denne bruges af bådføren til at se strøm forholdene, og en god bådfører sætter første hold dykker af på den modsatte side af hvor den lille hvide bøje er. Dykkerne sættes af ca 10-15 m fra bøjen, således de kan drive mod bøjen når de skal dykke ned og binde på.

Når man binder på så gør det gerne i kanten af vraget, gerne højt, og bind på med kæden så tæt på ankeret så muligt. Man køre kæden rundt om noget og så en gang rundt om kæden, så vil kæden låse når båden trækker i torvet.

Kæden er kørt rund om en stang og så en gang rundt om selve kæden. tæt på ankeret. Så det lettere at binde af, i en fart og man skal ikke bruge mange krafter på at flytte kæden. Ankeret pakkes sammen bagefter. Og flodet sendes til overfladen når man har bundet på.

 

Det at man binder højt i vraget og tættest på ankeret gør at kæden tager det slid der måtte være mellem bundtorv og vrag. Hvis torvet står og kørere frem og tilbage over en kant på vraget vil det blive beskadiget og måske sprænge under belastningen.

Nu kan både fortøjres til den store bøje.

Når der bindes af kan man sætte en lille deco bøje eller hæve sæt på ankeret helt ud i enden der er et øje, så fyldes der så meget luft i hævesækken af ankeret lige præcis løfter sig af bunden, så har man taget de første 6-7 kg af vægten der skal hives op. det er lettere at slæbe kæde og anker ud på bunden væk fra vraget.altid med strømmen.

Når sidste hold er kommet op, bjærges bøjesættet og bundtorvet hives ind, jo længere op det kommer ko lettere bliver det fordi luften udviddes i hævesækken.

Så hægtes bøjesættet af vinden og dobbelt 8 tals knobet løsnes og bundtorvet vikles om vinden og også kæden. Så hægtes flodet på kæden tæt ved ankeret, det er den plads.

Så der orden på det og det roder ikke i båden.