Du er herTurberetninger

Turberetninger


6 ORCA-instruktører på seminar

Af kasper.loewe - Indsendt den 03 marts 2019

Lørdag den 2. marts var 6 af klubbens instruktører til Dansk Sportsdykker Forbunds (DSF) instruktørseminar. Instruktørseminaret er et event som bliver afholdt ca. 1 gang om året, hvor DSF’s dykkerinstruktører kan deltage for at blive opdateret på nye CMAS-standarder, viden, netværke med andre klubber, og sidst men ikke mindst få opdateret deres status som aktiv dykkerinstruktør.

En stor del af seminaret er afholdt som workshops. Disse workshops er instruktørernes mulighed for at diskutere og få viden, inden for netop det som interesserer dem. Årets workshops bestod af følgende:

  • Vrag II (nyt kursus)
  • 1. hjælpsuddannelser for folk til søs
  • Teknisk instruktør
  • Præsentation af JJ-CCR maskiner og uddannelse
  • Snorkeldykkerbog
  • Tørøvelser
  • Instruktørtræner
  • Hjælp til intranet, e-læring og online teoriprøver

Hvis jeg skal fremhæve, hvad jeg selv fandt særlig interessant fra årets seminar, er det det kommende Vrag II kursus og den nye 1. hjælpsuddannelse for folk til søs.

Det nye Vrag II kursus er en efterfølger til Vrag I (siger nok sig selv), og er et krævende kursus som kan udfordre de fleste, til at lære bla. penetrering i vrag. Forhåbentlig kan vi få kørt både Vrag I og Vrag II kursus i klubben i den nærmeste fremtid.

Den nye 1. hjælpsuddannelse eller 1. hjælpkursus tager udgangspunkt i redning til søs. Det giver jo rigtig go’ mening for os! Så ikke så meget med at lære sildebens forbinding (for dem som allerede har været på tidligere 1. hjælpskurser), men mere om, hvad der faktisk kan rede liv til søs. Kurset tager udgangspunkt i realistiske omgivelser, dvs. det foregår til dels i båd/RIB i klubbernes egne omgivelser. Dette kursus håber jeg bestemt vi kan få afholdt for alle der har interesse i klubben.

Tak for en hyggelig og lærerig dag til Emilie, Peter S, Theis, Niels G og ikke mindst Nicholai V, som i øvrigt ses på billedet under fremlæggelse på seminaret, i form af sit embede som formand for Teknisk Udvalg i DSF. Stor respekt til vores egen Nicholai for et vellykket arrangement.

 

/Kasper 

Fagre nye verden tager Orca med storm!

Af trine.barksmann - Indsendt den 07 februar 2019

Fagre nye verden tager Orca med storm!
Vi starter forsigtigt med at dyppe tåen i de digitale vande, og kan nu tilbyde MobilePay til betaling af udstyrsleje og brugen af RIBen (”båd” Red.). Senere vil vi kaste os ud i en helt ny hjemmeside (vi på redaktionen gør vores bedste for at undgå en maveplasker!).

Så til opsummering:
Du kan nu betale udstyrsleje og bådbrug på MobilePay nr. 457 993


 

 

Juleafslutning

Af gerth.rasmussen - Indsendt den 15 december 2018

Juleafslutning

Årets sidste Orca dykker aktivitet – Juleafslutning, blev fejret med en masse aktiviteter. Højde punktet var dans om juletræet på bunden af Engholm svømmehal, hvor der blev danset om juletræet og synget højt fra træets grønne top. Efterfølgende blev juletræet spist – under vand.

Dagen startede i vanlig stil med æbleskiver og gløgg, hjemmebag aktiviteter, nyt julepynt til træet- som er vandfast, og som noget nyt var der Oculus Rift som aktivitet.

En altoverskyggende super Kahoot quiz der endte som en kæmpe succes, alle elskede det, og ænsede ikke, lidt blå skærm problemer, konstant netværks udfald mf. Tørreste kommentarer fra publikum.

Tillykke til Klaus og Peter med de flotte præmier.

Alle billeder kan ses på linket:

https://www.dropbox.com/sh/lqdm4dxe4ofn33c/AABj8wLpqM365mEPmVcTi_hta?dl=0

En kold dag på Øresund

Af klaus.oestergaard - Indsendt den 19 november 2018

Målet med turen var at få afsluttet Thomas, Asbjørn og VIllads således de gik fra Gulddelfiner til CMAS * dykkere.

Vi havde fået en aftale med Kasper. Han ville gerne tage det afsluttende dyk med ungerne. Kasper ville gerne at vi brugte RIB således vi let kunne finde noget dybde, der var der vist ingen der havde noget imod.

Vi var rigtig heldige med vejret, faktisk var det en af de få dage i lang tid med rimeligt dykkervejr, dog lidt koldt men vi er jo også allersidst på sæsonnen for våddragt.

Jeg fik lokket Peter H. med så vi var 4 voksne i båden og 3 juniorer, der skulle certificeres. Vi satte kursen mod Livlig, men Vedbæk Sportsdykkerklub, kom os lige i forkøbet. Netop som vi ankom hoppede der to dykkere i vandet fra deres båd.

Trods de tilbød vi kunne hægte os på deres båd, valgte vi at sejle nord på. Vi fandt Ceylon frem på GPS'en og satte kursen nord på.

Da vi kom til vraget hoppede Peter H. og jeg i for at se om der var OK forhold til at dykke. Det var ok ikke prængende sigt, så vi bandt på. Vi brugte de første 13 min på at skære fiske liner af området hvor vi havde bundet på. Vi ville gerne være sikre på det var let at binde af. Så tog vi en tur ned langs bagbord side og fandt agten, og så det beslag hvor roret har siddet og så op langs styrbord side hvor man kunne se den metal forhudning træskibet havde fået banket på. Lidt nede af styrbord side var vraget rimelig nedbrudt, så tværs over og tilbage langs bagbord side mod bundtorvet. Vi havde sat klubben strobeflash, der blinker, på bundtorvet, der virker ret praktisk.

Jeg tog en alm spole som jeg bandt på bundtorvet og hen over midten af vraget således man kunne tage en kort tur rundt om vraget. Da jeg hæftede spolen på vraget kom jeg i kambolage med en fiskeline af den flettede type, den kostede mig en utæt handske, ikke nok med det min lygte havde også været så tæt på linen at den havde fået skåret ledningen delvist igennem og pludselig var der ikke lys i lygten. Det var dog først da jeg kom hjem at jeg fandt ud af den flettede fiske line havde skåret hul i min ledning. Vandet var løbet inde i ledningen og ned i lygte hovedet.

Så husk altid kniv eller linecutter, På klubbens vinger sidder der en kniv i bæltet!

Vi kom op og fik smidt Asbjørn og Villads i vandet sammen med Kasper. De fik vist et rigtig godt dyk. Sidst i grusgraven havde de to unge mennesker vist hver især tydeligt kommunikeret med håndtegn ifølge Nicholai, men ingen af dem forstået eller været opmærksom på hvad det betød. Denne gang fik de ros for god og tæt kommunikation, selv under lidt vanskelige forhold.

Mens de tre dykkede snakkede Peter H om blåsmølfer der frøs, Pedro havde lånt huer vanter jakker og havde fået våde fødder og var blevet rigtig kold, så fik jeg en tur om vippesmølfer, hvor til jeg blot kunne konstatere at vi havde fået en snakkesmølf med om bord.

Da det blev Thomas tur var strømmen taget til i overfladen og da han rammer vandet er der lidt problemer med udstyret og Kasper vælger at afbryde, efter vi forgæves har forsøgt at ordnet det.

Kasper og Peter tog en tur ned og fik samlet min spole op og bundet af. Thomas og Pedro fik lidt varmt at drikke. Asbjørn og Villads blev sat til at samle strømbøje ind og da vi begyndte at hive de to dykkere ombord blev de unge mennesker sat til at hive bundtorvet med dræget ombord.

Kasper og Thomas bliver enige om det er bedst at Thomas venter til det bliver lidt varmere og lidt mindre strøm, så det bliver en god oplevelse. Der blev snakke lidt mens udstyret blev surret fast. Nu havde jeg jo set at Kasper på vej ud fint havde sejlet ad en tidligere rute, og ikke kursen mod Livlig, så jeg tænkte det er bedst jeg sejler, så vi rammer Rungsted uden at krydse for meget op imod vinden. Så da alt var spændt fast gav jeg den lidt gas og vi tøffede med små 25 knob mod Rungsted.

Vi kunne konstatere der var nogle der havde kørt ind i trailen så nummerplade bommen var bøjet. Og det lykkes også at få bakket traileren ned i vandet med bom på. Så der var ekstra skylle arbejde og lidt arbejde med at rette bommen ud.

Vi fik slæbt al udstyr hjem og på plads og der var to der fik CMAS* certifikater.

Engholm Svømmehal - Sauna i damernes omklædning

Af trine.barksmann - Indsendt den 05 november 2018

Varme tanker i en kold tid

Lørdag d. 27. oktober
Tronende som ensom majestæt i den varme sauna, kom jeg til at filosofere over, hvor fantastisk det egentlig er, at være medlem i Orca. Mens den kolde vind ruskede i de sidste falmede blade udenfor, piskede dette års juniorer på Bronze/sølv-holdet vandet til skum i den ene halvdel af Engholms svømmehal. Det under kyndig vejledning af forældre og frivillige instruktører (det vender jeg tilbage til – det med frivilligheden). I anderledes mageligt tempo, kunne jeg nyde den luksus at pjaske rundt i den anden halvdel af bassinet med min førstefødte, i sikker forvisning om, at: 1. Yngstebarnet havde en fest og i tilgift ville sove som en sten den nat 2. En varm sauna ventede mig. En tanke der tog broden af ”kulde”-smerten ved, at agere tryllebundet (og stationær) tilskuer til den førstefødtes vandakrobatik. Bevares, efter noget tid kom der flere i bassinet, men ikke flere end, at alle kunne få svømmet, dykket og hygget i eget tempo og med følelsen af god plads.

Således udstyret med 2 velunderholdte og trætte børn, sad jeg som nævnt og filosoferede i saunaen mens mit korpus langsom tøede op. Og varmen spredte sig også indefra, for tak for kaffe, hvor er der meget at være taknemmelig for; Nogen har brugt deres fritid på at skaffe klubben svømmehalstid, deltaget i mere eller mindre inspirerende møder om indretning og faciliteter. Nogen har brugt deres lørdag på, at sikre nyt blod til fremtidens dykkerture (her mener jeg træne juniorer – ikke ofring til Neptun), nogen har arrangeret kage, nogen har sørget for fællesudstyr (det både til dykning og i køkkenet) og jeg kunne blive ved. Og mens den ydre varme fra saunaen og den indre varme af taknemmelighed således bredte sig behageligt, filosoferede jeg videre over; hvordan giver jeg noget igen? Hvordan viser jeg denne ansigtsløse masse af hjælpende hænder og anonyme bidragsydere at jeg gerne vil være med til at løfte noget af læsset? Og svaret for mig, og de læsere der fortsat holder ud, kan være; meld dig ind i et udvalg. Vær med til at tænke tanker, lægge planer og giv et nap (afpasset efter tid, evner og tilbøjeligheder) med at få Orca til, fortsat at være et godt og hyggeligt sted at mødes og nyde frugterne af den fælles indsats.

Trine

fregat og kalle

Af gerth.rasmussen - Indsendt den 19 august 2018

Torsk

Afgang med ribben til vrag 1, fregat fra 1700 tallet.

Det er stort set kun spanterne der er tilbage på vraget, men dykket starter med at byde på en lækker mulighed for at øve strøm dyk, i de øverste 4 meter. Sigten var 4-5 meter, bund temp 12-13 grader. Højde punktet var en stor torsk på 4-5 kilo, 70 cm.  Østersøen har springlag, hvor vandet på skifter 2-4 grader i forskellige dybder, og er tydeligt mærkbart når man ikke har sin inder dragt på. Mit højde punkt var et total kikset shutdown øvelse på mit dobbelt flaske sæt, pga. forkert montering af 1 og 2 trin, samt en lækkende slange til dragten.

Videre til vrag nr.2 Kalle

Før nedstigning er det lidt, hvor meget luft taber jeg, men en hurtigt udregning, jeg brugte 20 bar mere end jeg plejer og har 150 tilbage på tanken, og med ekstra løbende overvågning, samt hvis det går helt galt kan jeg afmontere slangen og stoppe det. En anden deltagere, har medbragt en tom flaske og må sidde over.

Vi hopper i og springlagene er noget mere mærkbare denne gang, på bunden er temperaturen faldet til under 10 grader. Højdepunktet er kæmpe torsk, på plus 1 meter. Vi får desværre ikke tager billedet af den kæmpe torsk lyst til at posere ikke er til stede og kameraet ligger i båden.

2 rigtig gode dyk, og må konstatere, at selvom man har mange dybde dyk på kontoen, der er altid noget at lærer når man ikke har brugt sit dobbelt sæt så meget.

 
Gerth Rasmussen + 4 andre 

 

Hven Vest

Af esben.haugland - Indsendt den 07 juni 2018

Her kommer en turberetning fra et nyt medlem af klubben.

Med kun ni loggede dyk og én tidligere tur med klubbens rib bag mig så jeg frem til mit første vragdyk onsdag den 30. maj 2018. Vejret var lige så godt, som det havde været resten af denne maj måned: Sol uden skyer, sommertemperatur og svag vind. Efter en hurtig pakning af udstyr var vi klar til at køre mod Rungsted Havn, hvor vi også hurtigt fik sat båden i vandet – og enkelte af os nåede også en burger på havnen inden afgang.

I alt 8 dykkere drog herefter mod Hven Vest, som ifølge Vragguiden er et skib fra omkring 1830-40, og som forliste omkring 1840-50 på 10-12 meters dybde. Vraget, der er 24 meter langt og 7,3 meter bredt, ligger på en muslingesandbanke, hvor det stikker ca. 2,5 meter op. Vraget kaldes også Marstrand efter opmålingsskibet Marstrand, der fandt vraget i 1932.

Det krævede nogle forsøg frem og tilbage (ny bådfører...) og nærstudering af ekkoloddet, før positionen var fundet. Peter og jeg var første dykkere på bunden, hvor bøjen blev bundet fast på vraget. Alle – også dem med søsyge – fik dykket den aften. Dem med våddragter kunne også holde varmen, og sigtbarheden var god. En sjov detalje er, at skibet var lastet med korn, da det gik ned, og i midten af vraget kan man stadig finde resterne af kornet på havbunden.

Sidste hold var i vandet omkring solnedgang, så der var brug for lygterne under vand, men til gengæld ikke på overfladen igen, hvor vi nød Martines gulerodskage i tusmørket, indtil vi var klar til at sætte kursen hjemad igen.

Sikke en fed oplevelse! Og sikke en god klub! Jeg sætter virkelig pris på de mange forskellige mennesker, som er medlem, den fælles passion for dykning, verdenen under overfladen, grejet og ikke mindst spontaniteten i fyraftensdykkonceptet; vi mødes onsdage kl. 17 og tager derhen og på den måde, som vi har lyst til den dag.  

Rungsted Havn

Øresund

Hven Vest

Hven Vest

 

 

 

 

Et lidt ekstraordinært onsdagsdyk

Af martine.taagholt - Indsendt den 28 maj 2018

Onsdag d. 23. maj fandt fem dykkere vej fra Allerød til Gilleleje Havn, hvor Peter og Henrik ventede ved Silke; Henriks båd.

Vejret var fantastisk - fuld sol og næsten ingen vind - og vi bar hurtigt udstyret ombord og sejlede ud i det gode vejr. Halvvejs til Hornbæk kastede vi anker på 6-7 m dybde, hvor der gerne skulle være spændende bund med sten.

Maja, Theis og Martine var de første i vandet og da vi skulle beslutte hvor længe vi ville dykke, var vi lidt splittede - hvor længe mon vi kunne holde varmen? Maja og jeg sagde 50 min hvortil Bo svarede kækt “I når da at fryse ihjel inden!”, men sørme om vi ikke havde os et super lækkert dyk på 49 min med kampklare krabber, en enkelt skrubbe, fine søstjerner og meget andet - uden at fryse! (Og klapsalve til Theis, der formåede at navigere os lige tilbage til båden!)

Et lidt mislykket forsøg på en selfie med Theis og Maja:

Det gik lidt bedre da vi tog billeder af hinanden:

Theis havde en lille boksekamp med en modig krabbe:

Andet hold dykkere bestod af Bo, Henrik og Theis. De hoppede i omkring kl 21 og kom op til den smukkeste solnedgangshimmel.

Da vi var kommet ud af udstyret og havde pakket det ned, skyndte vi os op på “soldækket”, og nød en kage og den fantastiske solnedgang inden vi sejlede tilbage til Gilleleje havn.

Tak for en skøn aften til jer alle!

Isdyk 2018

Af klaus.oestergaard - Indsendt den 08 marts 2018

Søndag den 4. marts tog 6 af Allerød Sportsdykkerklubs medlemmer afsted for prøve kræfter med en i Danmark sjælden dykkerform, nemlig isdykning. Isdykning er en lidt speciel form for dykning, da man ikke bare kan gå direkte til overfladen, men skal finde tilbage til lige præcis det sted, hvor man dykkede ned. Ved hjælpe af liner kan man signalere mellem dem, der står oven på isen, og dem der dykker under isen og samtidig kan dykkerne finde tilbage til der, hvor man dykkede ned. 

Der blev skåret et 3 kantet hul med god plads til 2 dykkere, Hullet blev skåret med motorsav og derefter blev den næsten 20 cm tykke isblok hevet op ad hullet. Første hold i vandet var Emilie Krogh og Kasper Løwe, der er to af  vores instruktører, der underviser i dykning på Allerød Ungdomsskole. Andet holdt var Nicholai Vesterløkke, der  underviser i alt fra børn på 8-13 år i juniordykning, til almindelige sportsdykning og teknisk dykning med trimix, og Klaus Østergaard der bare syntes, det er fedt at dykke. To af vores juniordykkere Mie og Villads var med til at hjælpe og hygge ved at servere varm kakao og kage efter dykkene.

Begge hold havde et godt dyk, hvor der blandt andet blev set krebs, og leget lidt med at gå på hovedet under isen. Vandtemperaturen var på +4 grader, så det var varmere i vandet end oppe på isen, hvor det blæste -2 grader. Efter dykket blev isblokken skubbet tilbage i hullet og markeret med flere grene, så der ikke er nogen, der ved et uheld kommer til at træde ud på den del af isen.
Her under er der et par links til de to artikler vi fik i avisen.
 
 

To Krebs, or not to Krebs?

Af klaus.oestergaard - Indsendt den 05 februar 2018

I håbet om en RIB tur var en sådan slået op som årets første tur.

Det blæste en del og temperaturen havde sneget sig under frysepunktet jvf prognoserne. Så jeg søgte tilladelse i Skov og naturstyrelsen således vi evt kunne tage en tur i Furesøen.

På dagen var der 2 ud af 6 der var faldet fra og vi blev enigeom at tage et enkelt dyk i Furesøen.

Så vi pakkede let og drog afsted 4 mand i 3 biler. Det blev Peter og Peter, Nicholai og Kasper, og jeg gad ikke flytte noget grej ud af bilen.

Vi kom til Farum Marina, der var pænt dækket med sne.

Nogle valgte at klæde om ved bilerne og andre valgte at klæde om ved Resturanten.

Nicholais ene regulator var lidt utæt p.g.a. kolden, så det første hold blev Peter, Pter og jeg. Jeg sagde fredigt vi tager en time, inden vi fik hovedet under vandet, begyndte Peter O primære regulator at freeflow, det hjalp lidt da den kom ned i det varme vand (+2 grader).

Jeg bemærkede at min ene tørhandske ikke levede op til navnet og jeg fik lidt koldt vand ind, tænkte de går nok det var ikke store mængder.

Vi skulle ikke ud på de store dybder, efter 14 min og på små 9,5 m signalere Peter O han frøs og vi vendte om, da vi nåede ind til bådbroerne gik Peter O i overfladen vi var vel på 1,8 m vi gik med op og han fortalte han tog vand ind og gerne vi lle i land hurtigt, så vi kaldte på Nicholai der i dagens anledning var den mest synlige og derfor måtte være dykkerlederen på land. Peter O svømmede 20 m i overfladen og Peter H og jeg svømmede de sidste stykke ind under broerne hvor Peter filmede jeg fandt nogle små krebs til Kasper, der havde snakket om han skulle imponere ved aftensmaden med friske krebs.

Da vi endelig kom ud af vandet, havde Peter O skiftet til tørt og varmt tøj, lektien er vist man altid skal sætte halsmanchetten ordentligt.

Så blev det Kasper og Nicholai tur til at tage flasker på og hoppe i søen.

Det var vist ikke et bugnende net Kasper kom op med, så må vi jo håbe han kunne imponeret med noget andet end krebs til aften.

Da vi kom tilbage til klubben var der andre der var kommet til. Mest fordi de gerne ville havde trykprøvet flasker, så de hjalp med at fylde traileren med flaske til trykprøvning. Derefter tog Kasper og jeg et smut til Farum med flaskerne, det blev til 35 flasker.

 

Logo

Turkalender

«  
  »
M T O T F L S
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31